dilluns, 14 de gener del 2013

El Model Radial no és un mal model

Publicat a DelCamp.catDisculpeu el títol provocador, però no me n’he pogut estar. Els models de transport, de comunicació, d’organització no són ni bons ni dolents sinó adequats o inadequats als objectius. És per això quan es critica el model radial de l’Estat Espanyol es fa perquè no es correspon a la realitat econòmica del flux de mercaderies i passatgers.
De fet si l’objectiu al aplicar un model no era donar servei a la realitat social i econòmica sinó canviar-la podem dir de ha estat una aplicació parcialment d’èxit.
Catalunya és un país en què dos terços de la població i activitat econòmica és a l’àrea metropolitana de la capital i aquesta area metropolitana és més de deu vegades la segona àrea metropolitana, la del Camp. A més tot el país és a menys d’un hora en helicòpter i tres en cotxe i el volum total de població són 7 milions d’habitants.
Per tot això, es fàcil d’entendre que el nivell de centralització dels serveis i de radialitat dels transports de Catalunya sigui molt gran, si no podem caure en model dupliqui serveis, però que no arribin a la massa crítica necessària per donar la qualitat a un cost assumible. Dic això perquè últimament he sentit des del Camp veus que s’aixequen dient que Barcelona és més centralista que París, Londres o Madrid. No pretenc pas rebatre aquestes veus, sinó explicar que correspon a la realitat demogràfica i econòmica del país.
Segur que hi ha coses per millorar, però cal advertir que segons quines demandes que atien el populisme, cauen en el ridícul espantós de la batalla de campanar.


@AngelRAONIA
Consultor Freelance a Raonia Solucions  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada