divendres, 30 de setembre del 2011

I si fos que el comptaquilòmetres estès espatllat?.

Post publicat a www.espaienxarxa.cat


Ja portem anys d’estancament o recessió i el que es planteja en aquest post és la possibilitat que part del problema és que no estem mesurant bé.

Quan s’explica el PIB a qualsevol curs d’introducció a l’economia també se n’expliquen la seva debilitat. El típic exemple es el cas de dos persones que es fan la neteja de casa seva, si un dia decideixen intercanviar la feina, fer la neteja de casa del altre i cobrar per això el PIB del seu país puja però el valor total real no s’ha modificat de fet ells dos hi surten perdent ja que han de liquidar uns impostos que abans s’estalviaven.

Doncs bé els últims anys han aparegut formes d’intercanvi que generen valor però difícilment són caçats per els indicadors macro. Si jo enlloc de mirar la televisió ara dedico el temps a mirar un vídeo per youtube ho faig perquè m’aporta més que mirar la TV, per altre banda la pèrdua d’audiència i de facturació de la cadena restarà del PIB i no quedarà compensat per la publicitat de YOUTUBE molt més marginal.
El mateix passa si llegeixo un bloc enlloc de comprar una revista del sector, si escolto una cançó gratuïta ( i no parlo de les il·legals) enlloc de comprar un CD, localitzo un descompte o una alterativa de segona mà. No tinc dades però crec que no m’equivoco si afirmo que s’escolta més música que fa vint anys i es veuen més pel·lícules tot i que els cinemes estant buits i les discogràfiques en situació crítica. El PIB mesurat baixa però la utilitat (el valor) rebut pel consumidor/ciutadà és superior.
Si has arribat fins aquí és que has trobat que el tema t’interessava, t’ho passaves bé o aprenies alguna cosa però difícilment això quedarà reflectit al PIB, que jo sàpiga a #espaienxarxa no hi ha publicitat i tothom hi col·labora desinteressadament.
Noves formes de valor estant apareixen que els indicadors clàssics no les detecten.
Acceptar la existència d’aquests beneficis transparents als indicadors no resoldrà els problemes de recaptació de l’administració ni omplirà el compte corrent dels aturats, però ens pot ajudar a entendre una mica més aquesta crisis que cada cop hi ha més gent que pensa que ens en trauran el filòsofs i no els economistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada